Historik över Seniorklubben

Klubben startade sin verksamhet 1985. Det konstituerande mötet hölls den 18 mars 1985 med 150 deltagare och redan vid årsskiftet hade medlems antalet vuxit till 453.  Till ordförande valdes Erik Ende och till sekreterare valdes Margaretha Jämtér  sedermera  benämnd verkställande ledamot. Banken hade ställt i utsikt ”att upplåta lokaler för era träffar ävensom hjälpa till med lite administrativt stöd.”

Att invänta bankens handläggning av dessa utfästelser var för Margaretha inte att tänka på. Hon upprättade det första kansliet hemma i köket!

Det första programutskicket nådde medlemmarna redan i april 1985 och den första resan i klubbens regi arrangerades i maj 1985. Det första verksamhetsåret avslutades med en julmåltid i matsalen på CK vid Sergels torg och i denna historiska måltid deltog 195 personer.

Eldsjälen Margaretha med sin energi, sitt glada humör och idérikedom  var precis den kraft som behövdes för att etablera klubben.

Redan det andra verksamhetsåret  var det full fart med en mängd olika aktiviteter. Den första vinklubben startade och den första utlandsresan, som gick till Finland och Leningrad, arrangerades.

Här följer några nedslag från de gångna årens verksamhet.

1987 startades den första bridgeklubben och den första resan till Mainau gick av stapeln detta år.

1988 startade Sigge Keijser gammeldanskurs och promenadprogrammet drog i gång.

1990 startade vi en kulturell salong i de vackra borgarrummen på Fjällgatan. Aktiviteten heter numera Öppet Hus och bedrivs sedan 1992 i våra egna klubblokaler på Malmskillnadsgatan. Vi startar ytterligare  en riktig långkörare i vårt programutbud, nämligen besök hos olika kyrkosamfund  och kyrkor. En aktivitet som drar en publik som vida överstiger de flesta högmässor som kyrkorna själva arrangerar.  Att Katarina kyrka brann ner detta år hade dock  ingenting med vår verksamhet att göra. Banken erbjuder avtalspension från 58 års ålder, vilket resulterar i ökad tillströmning till seniorklubben de följande åren

1992 flyttar klubben  in i våra nuvarande lokaler på Malmskillnadsgatan 36, efter att i många år ha haft ett kringflackande liv på olika platser i stan.

1993  inbjöds för första gången de 33 medlemmar som fyllt 85 år till lunch på Täcka Udden. Sedan dess upprepas detta vart tredje år med ständigt fler kvalificerade medlemmar.  Detta år gick utlandsresorna till New York, Toscana, Wien/Budapest samt Lofoten

1994 var det dags för klubbens allra första Kinaresa.

1999 startade vi pubverksamhet i klubblokalen och det har blivit  en fortsatt uppskattad verksamhet i klubben.

2000 Klubben celebrerade sin 15-åriga verksamhet med en jubileumsfest i Stadshuset

2001 reste vi inom landet till Västergötland i Arns fotspår och till Dalhalla. Utlandsresorna  gick till Sorrento och Skottland. Den sistnämnda resan inspirerade oss till att bilda vår första whiskyklubb.

2003  startade vi ännu en långkörare i vårt programutbud, nämligen promenadrebusjakten som ger såväl motion som hjärngymnastik.

2004 blev Kinaresan en formidabel succé med 130 deltagare och ytterligare en sektion startar. Jazzcirkeln har sedan fortsatt att engagera våra jazzintresserade medlemmar.

en duktig jazzsångerska.

2007 var vi som vanligt flitiga utlandsresenärer. Transsibiriska järnvägen till Beijing, fotvandring på Madeira, två kulturresor till Kina och resa till

Piemonte och Cinque Terre i Italien.

2008 Utlandsreorna gick detta år till Sydafrika, Östra Finland och Rom. Dessutom var det premiär för resa med Hurtigruten. Inrikes täckte vi en en av de sista vita fläckarna på vår Sverigekarta. Nu saknades bara Dalsland och Hälsingland.

2009 kunde klubbens konstintresserade medlemmar glädja sig åt den första separatutställningen av Caspar David Friedrich och Dali-utställningen på Moderna museet. Detta år gjorde vi också två resor till Egypten med bl a kryssning på Nilen och även en resa till Island . Året avslutades på sedvanligt sätt med ett besök i Berwaldhallen och Straussorkesterns nyårskonsert som inte blir sämre av ett glas mousserande vin. Denna aktivitet har vi ägnat oss åt varje år sedan klubbens start 1985.

2010 firade vi 25-årsjubileum med en hejdundrande fest i Grand Hotels Vinterträdgård. God mat och dryck( fattas bara i ett sällskap med en mängd vinklubbr och whiskyklubbar) Underhållning med såväl dansmusik som  uppträdande av Monica  och Carl-Axel Dominique  för att inte tala om Lasse Lönndahl  med väl bibehållen röst från fornstora dar. Utlandsresorna gick till Jordanien med några av mellanösterns mest mytomspunna platser, Oberammergau med sina passionsspel  och minsann hann vi också med att cykla i Moseldalen. Hemma i Sverige hann vi med 46 museibesök och totalt 1303 deltagare.

Den interna klubbverksamheten engagerade 350 deltagare som hann

med 315 träffar under året.

327total visits,1visits today