”Ett eget rum”
Konstnärsrollen under det sena 1800-talet på Waldemarsudde

Tisdagen den 23 november kl 11.30.

Utställningen belyser hur kvinnliga konstnärer erövrade konstnärsrollen under en tid av radikala samhällsförändringar och jämställdhetssträvan. Här skildras bl a betydande konstnärer såsom Julia Beck, Hanna Hirsch-Pauli och Helene Scherfbeck. Omkring ett hundratal visuellt starka och nydanande verk med motiv som självporträtt, kamratporträtt och ateljéinteriörer visas i denna omfattande och spännande utställning. 

Priset är 230 kronor per person.
Sista anmälningsdag är den 8 november https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Niklas Julbord på Norra Latin
Fredagen den 26 November 2021 vid Norra Bantorget 11.00-13.30.

Favorit i repris, men flyttat till större lokaler på Norra Latin.

Niklas Ekstedt, som har en stjärna i Guide Michelin, bjuder in till ett dignande julbord fyllt med hemlagade delikatesser, klassiker och personliga favoriter.

Sedan premiären 2014 har våra gäster givit oss förtroendet att vara en del av deras julfirande. Det har blivit en högtidlig tradition att i samband med julbordet bjuda gästerna på hemkryddad glögg.

INFORMATION COVID-19
Våra gästers och personals säkerhet är av största vikt för oss. Vi följer naturligtvis Folkhälsomyndighetens direktiv och rekommendationer men att skapa en säker miljö bygger givetvis på samarbete. Det innebär att ni som gäst även behöver hålla både avstånd och tider samt ha med en gnutta tålamod så att vi tillsammans kan skapa en trygg, säker och oförglömlig julbordsupplevelse!

Utöver det har vi även vidtagit följande åtgärder:
• Högst 8 personer placeras per bord
• Matsalar är möblerade så tryggt avstånd kan hållas.
• Välkomstglöggen serveras vid bordet.
• Dubblat antal bufféer.
• Koordinatorer styr flöden vid garderob samt bufféer.

Varmt välkommen till julen med Niklas

Inga drycker ingår

Endast kortbetalning

Priset är 695 kronor per person
Sista anmälningsdag är den 10 november.  https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Ljusstöpning
Torsdagen den 2 december kl 11.00.

Välkommen till STHLM Ljusstöperi under några trevliga timmar i mysig miljö. Att tillverka ljus är ett gammalt hantverk och i ateljén i Per-Anders Fogelströms kvarter, där Liljeholmens Ljusfabrik en gång låg, förs traditionen vidare. Vi lär oss tekniken och får ta med oss hem 10 ljus att förgylla julen med.

Adressen är Bondegatan 81 och aktiviteten tar ca 2,5-3 timmar. Lättast är att ta buss nr 2 och stiga av vid hållplats Sofiaskolan. Därifrån är det ca 100 m till STHLM Ljusstöperi.

Priset är 315 kr per person och då ingår soppa, bröd och kaffe.
Sista anmälningsdag är den 10 november.  https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Skandinavien Design & USA
Guidad visning av en specialutställning på Nationalmuseum tisdagen den 14 december 2021 kl 14.00.

Människor, möten och idéer år 1890-1980.

Upplev nära hundra år av designhistoria förknippat med begreppet Scandinavian design på Nationalmuseum. En utställning att mötas kring generationer emellan!

För första gången presenteras förhållandet mellan skandinavisk och nordamerikansk design under 1900-talet som en utställning. Nationalmuseum bjuder in till utställningen Scandinavian Design & USA – människor, möten och idéer, 1890–1980, som är resultat av ett internationellt samarbete och ny forskning. Med en unikt sammansatt kollektion av föremål från samlingar i USA och Norden, får besökaren ta del av strömningar som legat till grund för estetik, identitet och idévärld som vi möter än idag. Utställningen undersöker bland annat den skandinaviska emigrationens betydelse och de ambitiösa marknadsföringskampanjerna för så kallad Scandinavian Design i USA på 1950-talet. I fokus är även frågan om design som verktyg för internationell diplomati.

Upptäck hur transatlantiska relationer mellan Norden och USA blev en del av kulturarvet på båda sidorna av Atlanten. Följ med på en designhistorisk resa producerad av Los Angeles County Museum of Art och Milwaukee Art Museum, tillsammans med Nationalmuseet i Oslo och Nationalmuseum i Stockholm.

Begreppet Scandinavian Design syftade på modern design från Norden när det myntades på 1950-talet och lanserades internationellt. Begreppet fungerade som en paketering inom både politik och ekonomi och förknippades med nordiska traditioner, kultur och natur samt demokratiska värderingar. Även om begreppet rymmer ett vist mått av sanning är det omtvistat och utställningen visar också en mångfacetterad längre historia om design. Exempel som lyfts fram är vikingen i flygreklam, industridesign för nya hushållsvaror och konsthantverksskicklighet i silverserviser för en ny cocktailkultur. Andra exempel, som kan spåras tillbaka till begreppets attraktionskraft, är inredningsdetaljer i såväl FN:s högkvarter som i exklusiva privatvillor och bilinredningar i vävd textil.

Priset är 275 kr per person och avser full grupp och som innefattar inträde och guide.
Sista anmälningsdag är den 15 november. https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Stig Lindberg på Millesgården
Onsdagen den 12 januari 2022 kl 10.00.

Få formgivare har varit så produktiva som Stig Lindberg och få formgivare har varit och är så folkkära. Hans tid som konstnärlig ledare på Gustavsberg har lämnat avtryck på många hem i Sverige och även internationellt.

Utställningen omfattar över 400 objekt – från porslin, tapeter, textilier och industridesign till skisser och illustrationer. ”Annes Hus” på den nedre terrassen görs om till ”Gunnel och Stigs hus” och det välkända mönstret Berså presenteras i parken utanför. Flera verk har aldrig tidigare visats.

Priset är 200 kr.
Sista anmälningsdag är den 15 november. https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Jubileumsutställning Liljevalchs 100 år
Guidad visning i konsthallen fredagen den 14 januari 2022 kl 15.00.

Sedan 1916 har Liljevalchs varit en motor i svenskt konstliv. Här påminner vi om höjdpunkter i konsthallens historia.

I höstens stora utställning gör vi nedslag i Liljevalchs mer än hundraåriga historia, från invigningsutställningen 1916 med tidens topptrio Carl Larsson, Bruno Liljefors och Anders Zorn till 2020 års pandemidrabbade presentation av Hilding Linnqvist.

När Liljevalchs invigdes 1916 nådde Konstnärsförbundet målet att skapa en oberoende konsthall för permanenta utställningar av samtida konst. Redan från de första åren etablerades Liljevalchs som en konsthall för både konst och konsthantverk, internationellt och nationellt, klassiker och samtida.

Priset är 235 kr per person vid full grupp. Denna visning är inte bekräftad vid pressläggningen. Jag skickar en extra bekräftelse till er som anmält sig.  

Sista anmälningsdag är den 15 november. https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Gamla stans judiska historia
Stadsvandring under ledning av Judiska museet 

Tisdagen den 18 januari 2022 kl 11.00. 

 Mer än blodbad och kungar. Här låter vi gatorna och gränderna berätta om den tidiga svensk-judiska historien. Vi besöker några av de allra första judarna i Sverige och får höra om deras liv. Från 1782 till 1838 levde judarna under en särskild lagstiftning, Judereglementet, som på olika sätt begränsade deras vardag. 1838 blir ett turbulent år för Sverige och revolutionens vindar blåser över Stockholm – något som de svenska judarna drabbas av, på både gott och på ont.

Samling utanför Judiska museet, Själagårdsgatan 19.

Vandringen tar cirka 60 minuter. Efter avslutad vandring kan den som är intresserad själv besöka museet, det ingår dock inte i priset.

Priset är 85 kr per person.
Sista anmälningsdag är den 20 november. https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida