Stämningsfull kryssning på Donau med besök i Wien, Budapest och Bratislava måndagen den 7 september – måndagen den 14 september 2020
Vi färdas på valskungen Johann Strauss sköna Donau på en kryssning genom idylliska, UNESCO-skyddade landskap med riddarborgar, gröna flodstränder, medeltida byar och mjukt böljande berg. Vi besöker tre huvudstäder – Bratislava, Budapest och Wien – på vår resa ombord på fartyget MS Bellissima.
Dagsprogram
Dag 1. Flyg Stockholm – München. Buss till Passau och incheckning på fartyget M/S Bellissima.
Dag 2. Under morgonen/förmiddagen kryssar vi genom det pittoreska landskapet Wachau och vid lunchtid kommer vi fram till Krems an der Donau. Den lilla staden med ca 24.000 invånare är främst känt för sitt välbevarade benediktinerkloster, Goettweig grundat 1083. På 1100-talet anlades en skola i klostret som är i bruk än i dag. På 1700-talet blev klostret, efter en brand, återuppfört i klassisk barockstil, och anses vara en av Europas främsta och mest välbevarade barocka byggnader.
Dagens utflykt inkluderar ett besök på klostret och en vandring runt i staden Krems.
Dag 3. På förmiddagen ankommer fartyget till Esztergom i norra Ungern mot gränsen till Slovakien. Här möts vi av en imponerande syn, nämligen Ungerns största kyrka, domkyrkan i Esztergom och dess koppargröna kupol. Domkyrkan är ett äkta mästerverk i klassicistisk stil. Kyrkan var färdig 1869 och byggdes med inspiration från Peterskyrkan i Rom. Reseledaren anordnar en vandring i Esztergom till domkyrkan för de gäster som vill följa med.
På kvällen kommer vi fram till Budapest och den som har lust kan följa med på en kort kvällsvandring i närområdet.
Rederiet erbjuder också en vandring till domkyrkan i Esztergomsamt samt en kvällsutflykt i Budapest. Utflykterna bokas och betalas ombord och om det finns tillräckligt många anmälningar deltar även den svenska reseledaren som tolkar.
Dag 4. I dag ligger fartyget under större delen av dagen vid en av Donaus absoluta höjdpunkter, världsarvet och tillika huvudstaden Budapest.
Budapest är egentligen en förening mellan städerna Buda och Pest, medan den moderna huvudstaden egentligen består av tre städer: Buda, Pest och Óbuda (som betyder ”Gamla Buda”). De tre städerna förenades till en och samma stad år 1872.
Här inleddes stadens guldålder som kulminerade när Europas första underjordiska järnväg (dagens metrosystem) invigdes.
På dagens utflykt ger vi oss ut på en stadsvandring och besöker bland annat stadens vackra operahus.
Dag 5. Bratislava, Slovakien. Vi anländer till Bratislava vid 13-tiden. Staden breder ut sig som en fjäder längs båda stränderna av Donau, vid foten av de låga Karpaterna.
Vid dagens utflykt ger vi oss ut på en guidad tur till fots genom den gamla stadsdelen Staré Mesto. Här upplever vi bland annat de vackra barock- och rokokokyrkorna som samsas bredvid pampiga palats.
I Bratislava erbjuder rederiet en kvällsutflykt med stadens minitåg. Utflykten bokas och betalas ombord och om det finns tillräckligt många anmälningar deltar den svenska reseledaren som tolkar.
Dag 6. Wien, Österrike.
Wiens gamla stadsdel är vackert omgärdad av Ringstrasseboulevarden som kantas av många pampiga byggnader. Bakom Ringstrasse bjuder dagens utflykt på en spännande stadsvandring genom Wiens historiska och charmiga stadskärna.
Under eftermiddagen kan man på egen hand besöka t ex Schönbrunn slott, som var sommarresidens för Habsburgfamiljen. Slottet är på UNESCO:s lista över världskulturarv.
I Wien erbjuder rederiet en utflykt med buss till området runt Wien med Klosterneuberg. Utflykten bokas och betalas ombord och om det finns tillräckligt många anmälningar deltar den svenska reseledaren som tolkar.
Dag 7. Linz. Efter lunch ankommer vi till Linz. Staden breder ut sig på båda sidorna av Donau Staden blev utnämnd till Europas kulturhuvudstad 2009.
Dagens utflykt är en stadsrundtur.
Under kvällens panoramakryssning kan vi njuta av det vackra landskapet från fartygets däck
Dag 8. Ankomst till Passau, buss till München och hemresa.

Utflyktspaket
• Halvdagsutflykt i Krems med besök i klostret Goettweig och stadsvandring.
• Halvdagsutflykt i Wien med stadsrundtur i “det kejserliga Wien”.
• Halvdagsutflykt i Budapest med bl.a. operahuset.
• Halvdagsutflykt med stadsvandring i Linz.
• Halvdagsutflykt med stadsvandring i Bratislavas gamla stadsdel.

Pris: 1.498 kr per person. Utflyktspaketet ska bokas tillsammans med resan. Det kan bara köpas som ett samlat paket och genomförs vid minst 20 deltagare.

Vidare information om t ex dagsprogrammen, hytter, kajplatser etc finns på Albatros hemsida: ”https://www.albatros.se/resor/an-der-schonen-blauen-donau”
Prisinformation
Pris: 13.998 kr per person.
Tillägg för hyttuppgradering
Tillägg för utvändig hytt med fransk balkong/balkong på Upper-däck kategori A från: Inte fastställt men i år 3498 kr per person.
Tillägg för enkelhytt
Tillägg för utvändig enkelhytt på Main-däck kategori B från: Inte fastställt men i år 6998 kr. Tillägg för utvändig enkelhytt med fransk balkong/balkong på Upper-däck kategori A från: Inte fastställt men i år 13498 kr.
Priset inkluderar
Flyg Stockholm – München t/r, 7 nätters kryssning på M/S Bellissima i delad dubbelhytt med fönster på Main-däck (kat. B), informationsmöten, spontana och föredrag som hålls av reseledarna, transfers, helpension från middagen dag 1 till frukosten dag 8 samt kaffe och te till måltiderna. Dryckespaket inkluderande läsk, vin, fatöl och alkoholfri öl på flaska öl går att köpa ombord. Dryckespaketet inkluderar inte öl på flaska, cocktails, starksprit, eller specialkaffe.
Priset inkluderar inte
Avbeställningsförsäkring 6% av resans pris, Gouda reseförsäkring (komplement till hemförsäkring), utflyktspaket, övriga drycker, dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med 3,50 EUR per person totalt samt dricks till besättningen på fartyget.
(Rekommendationen är 5-7 EUR per person och dag).
Anmälan på Svarskort 15 senast den 31 oktober