Anmälan till aktiviteter är bindande. Klubben kommer dock där det är möjligt att erbjuda plats/biljett till annan medlem. 

På de aktiviteter, som har flera olika alternativ, är det viktigt att du markerar alla tillfällen, som du kan, vilket underlättar enormt för oss på kansliet.

När du bokat ett evenemang på internet godkänner du samtidigt att evenemangskostnaden får debiteras ditt konto i SEB.

Finns ej evenemanget längre i bokningssystemet är den antingen fullbokad eller så har sista anmälningsdagen gått ut.

I klubblokalen, Dalvägen 14, Solna:

Öppet hus återkommer till hösten 2022.

Pub

Höstens pubkvällar:

Klockan 17.00 –  20.00, den 26 september, 24 oktober och 28 november.

Besök

Visning av Stuckatörens Hus – tisdagen den 17 maj kl 11.00 och 14.00.

Stuckatörens våning är ett spektakulärt, borgerligt hem vid slutet av 1800-talet.

 Axel Notini var en av de främsta stuckatörerna i det sena 1800-talets Stockholm. Hans eget hus är utsmyckat med stuckatur såväl utvändigt som invändigt. Hit tog han tilltänkta kunder för att visa prov på sin yrkesskicklighet.

Idag är stuckaturen återställd i ursprungligt skick och våningen är inredd som ett typiskt borgerligt hem. Besökaren får bl a se hur salong, herr-rum och sängkammare kunde se ut hos borgarklassen.

Vi träffas vid David Bagares gata vid tunnelmynningen.

Visningen är på grund av trappor tyvärr inte tillgänglig för person med rullstol.

Priset är 210 kr per visning. Anmälan senast den 19 april.
https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Visning av Schefflerska Palatset – även kallad Spökslottet – onsdagen den 1 juni kl 15.00.
Spökslottet från 1700-talet används idag som Stockholm Universitets representationslokal och för olika interna arrangemang. 

I spökslottet finns ett flertal samlingar av äldre målningar, skulpturer och äldre inventarier som möbler, mattor och konsthantverk. Här finns också 700 konstglasföremål från Agnes Hellners samling av konstglas från Orrefors.

Följ med på en visning i Spökslottet där du får se och höra om dessa gömda skatter men även lära dig mer om byggnaden och de vackra interiörerna.

Adressen är Drottninggatan 116. Byggnaden är tyvärr inte anpassad för rörelsehindrade i rullstol.

Priset är 120 kr. Anmälan senast 19 april.
https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Almgrens sidenväveri och museum – tisdagen den 6 september kl 11.00.
Följ med på en guidad tur i det enda ännu aktiva sidenväveri som finns kvar i Norden. Här vävs sidentyger och band på originalmaskiner i sin ursprungliga fabriksmiljö från 1860-talet. 

Sidenväveriet startade redan 1833 före industrialismens genombrott i Sverige. Dess historia belyser svensk textilindustris olika faser och utmaningar ända in i vår egen tid. I alla år en kvinnoarbetsplats. Idag tillverkas nästan ingen textil i Sverige. Det är istället en inkomstkälla för kvinnor på andra sidan jordklotet. Sidenväveriet ger kunskap om textil- och klädindustrins roll i såväl Stockholms historia som i det moderna samhällets framväxt och visar kvinnors medverkan i denna utveckling. Att verka för en mer hållbar textil- och klädindustri globalt sett är en självklar utgångspunkt i Sidenväveriets verksamhet.

Vi får en genomgång av vävsalen som är helt unik med sina vävstolar. I priset ingår även ett besök i deras senaste utställning ”Fabriken – Om sidensjalar, jacquarder och kvinnors arbete i textil- och konfektionsindustrin från början av 1800-talet till idag.”

Samling utanför museet, adress Repslagargatan 15 A (T-bana Slussen).

Priset är 115 kr per person. Anmälan senast den 2 maj.
https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Inrikes resor:

Öster Malma Slott – Slott och Vilt i Sörmland – tisdagen den 24 maj.
I hjärtat av Sörmland, en dryg timmes bussresa från Stockholm, ligger ett charmigt barockslott från 1600-talet. Vi besöker Öster Malma slott vackert beläget vid stranden av Malmasjön. Slottet ägs i idag av Svenska Jägarförbundet, så vilttemat är stort.  

Vid ankomsten serveras förmiddagskaffe, därefter följer en guidad tur i slottet innan vi blir serverade en förstklassig lunch. Öster Malma har ett omtalat kök och nämns som ett kulinariskt utflyktsmål. Därefter ger vi oss ut på ännu en guidad tur men nu i deras vilthägn där vi på ganska nära håll får se vackra fåglar, dovhjort, älg, kronhjort mufflon, vildsvin och förhoppningsvis andra djur (lättgånget). 

Den som vill kan även besöka deras gårdsbutik med viltkött och presentartiklar (allt kött är fruset).

I resan ingår: Buss, förmiddagskaffe vid ankomsten, guidad visning av slottet samt lunch. Guidad tur samt inträde i vilthägnet. Avgångsplats Cityterminalen i Stockholm kl 09.00.

Pris 920 kr per person. Anmälan senast den 19 april.
https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Saltsjöbaden och Solsidan – dagsutflykt med Linnea Sallay –
tisdagen den 20 september kl 09.00.
Möt den uppskattade operasångerskan, Linnea Sallay, som på ett personligt sätt presenterar sin hembygd. En dagsutflykt i vacker skärgårdsmiljö där vi får uppleva Knut Wallenbergs pärla från 1889 och följa den intressanta utvecklingen fram till dagens Saltsjöbaden.

Linnea, auktoriserad stockholmsguide, guidar oss ut mot Saltsjöbaden där vi lär oss mer om samhällets spännande historia. Vi stiftar bekantskap med kända Saltsjöbadsbor från förr och nu. Vid anrika Grand Hotell ligger det mysiga stationshuset. Här stannar vi för en förmiddagsfika och vid vackert väder tar vi en kort promenad ut till Restaurantholmen. Därefter får vi en guidad busstur i samhället och besöker bl a Älgö och Solsidan. Vi tittar på kulturhistoriska platser och byggnader varvat med lite lättsamt skvaller.

Före lunch får vi en personlig visning av Isaac Grunewalds villa, ritad av Ferdinand Boberg. Här tas vi emot av de nuvarande ägarna Gunnel och Johan Öhlin, som berättar närmare om den store konstnären. En riklig och god lunch avnjuter vi på Saltsjö-Pir, årets krog 2016, vackert belägen vid Lännerstasundet. Lunchen serveras kl 13.30.

Vi besöker Uppenbarelsekyrkan, ritad av Ferdinand Boberg och smyckad av Olle Hjertsberg, Carl Milles m fl. Här bjuder vår guide på en musikalisk upplevelse.

Avresa från Cityterminalen kl 09.00 och åter i Stockholm c:a kl 17.00.

Priset är 1.175 kr. Anmälan senast den 31 augusti.
https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Adressändring
Vid flytt, glöm inte att meddela oss på seniorklubben den nya adressen, likaså vid ändring av mailadress!
Anmälan görs till sebsenior@telia.com

Klubbar och sektioner
Se under respektive rubrik på hemsidan.

STYRELSEN