Pub
Första pubkvällen blir måndagen den 7 februari 2022 klockan 17.00.

Vi återkommer med datum för vårens ytterligare pubkvällar.

Vi hälsar gamla och nya gäster välkomna till vår klubblokal, Dalvägen 14, 2 tr, i Solna, mellan kl 17.00 och 20.00 till några timmars trevligt umgänge i glada vänners lag.

OBS!
Porten i gatuplanet stänger kl 18.00.

Besök:

”Ett eget rum”
Konstnärsrollen under det sena 1800-talet på Waldemarsudde.

Tisdagen den 23 november kl 11.30.

Utställningen belyser hur kvinnliga konstnärer erövrade konstnärsrollen under en tid av radikala samhällsförändringar och jämställdhetssträvan. Här skildras bl a betydande konstnärer såsom Julia Beck, Hanna Hirsch-Pauli och Helene Scherfbeck. Omkring ett hundratal visuellt starka och nydanande verk med motiv som självporträtt, kamratporträtt och ateljéinteriörer visas i denna omfattande och spännande utställning.

Priset är 230 kronor per person.
Sista anmälningsdag är den 8 november https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Niklas Julbord på Norra Latin

Fredagen den 26 November 2021 vid Norra Bantorget 11.00-13.30.

Favorit i repris, men flyttat till större lokaler på Norra Latin.

Niklas Ekstedt, som har en stjärna i Guide Michelin, bjuder in till ett dignande julbord fyllt med hemlagade delikatesser, klassiker och personliga favoriter.

Sedan premiären 2014 har våra gäster givit oss förtroendet att vara en del av deras julfirande. Det har blivit en högtidlig tradition att i samband med julbordet bjuda gästerna på hemkryddad glögg.

INFORMATION COVID-19
Våra gästers och personals säkerhet är av största vikt för oss. Vi följer naturligtvis Folkhälsomyndighetens direktiv och rekommendationer men att skapa en säker miljö bygger givetvis på samarbete. Det innebär att ni som gäst även behöver hålla både avstånd och tider samt ha med en gnutta tålamod så att vi tillsammans kan skapa en trygg, säker och oförglömlig julbordsupplevelse!

Utöver det har vi även vidtagit följande åtgärder:
• Högst 8 personer placeras per bord
• Matsalar är möblerade så tryggt avstånd kan hållas.
• Välkomstglöggen serveras vid bordet.
• Dubblat antal bufféer.
• Koordinatorer styr flöden vid garderob samt bufféer.

Varmt välkommen till julen med Niklas

Inga drycker ingår

Endast kortbetalning

Priset är 695 kronor per person
Sista anmälningsdag är den 10 november. https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Ljusstöpning

Torsdagen den 2 december kl 11.00.

Välkommen till STHLM Ljusstöperi under några trevliga timmar i mysig miljö. Att tillverka ljus är ett gammalt hantverk och i ateljén i Per-Anders Fogelströms kvarter, där Liljeholmens Ljusfabrik en gång låg, förs traditionen vidare. Vi lär oss tekniken och får ta med oss hem 10 ljus att förgylla julen med.

Adressen är Bondegatan 81 och aktiviteten tar ca 2,5-3 timmar. Lättast är att ta buss nr 2 och stiga av vid hållplats Sofiaskolan. Därifrån är det ca 100 m till STHLM Ljusstöperi.

Priset är 315 kr per person och då ingår soppa, bröd och kaffe.
Sista anmälningsdag är den 10 november. https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Skandinavien Design & USA

Guidad visning av en specialutställning på Nationalmuseum tisdagen den 14 december 2021 kl 14.00.

Människor, möten och idéer år 1890-1980.

Upplev nära hundra år av designhistoria förknippat med begreppet Scandinavian design på Nationalmuseum. En utställning att mötas kring generationer emellan!

För första gången presenteras förhållandet mellan skandinavisk och nordamerikansk design under 1900-talet som en utställning. Nationalmuseum bjuder in till utställningen Scandinavian Design & USA – människor, möten och idéer, 1890–1980, som är resultat av ett internationellt samarbete och ny forskning. Med en unikt sammansatt kollektion av föremål från samlingar i USA och Norden, får besökaren ta del av strömningar som legat till grund för estetik, identitet och idévärld som vi möter än idag. Utställningen undersöker bland annat den skandinaviska emigrationens betydelse och de ambitiösa marknadsföringskampanjerna för så kallad Scandinavian Design i USA på 1950-talet. I fokus är även frågan om design som verktyg för internationell diplomati.

Upptäck hur transatlantiska relationer mellan Norden och USA blev en del av kulturarvet på båda sidorna av Atlanten. Följ med på en designhistorisk resa producerad av Los Angeles County Museum of Art och Milwaukee Art Museum, tillsammans med Nationalmuseet i Oslo och Nationalmuseum i Stockholm.

Begreppet Scandinavian Design syftade på modern design från Norden när det myntades på 1950-talet och lanserades internationellt. Begreppet fungerade som en paketering inom både politik och ekonomi och förknippades med nordiska traditioner, kultur och natur samt demokratiska värderingar. Även om begreppet rymmer ett vist mått av sanning är det omtvistat och utställningen visar också en mångfacetterad längre historia om design. Exempel som lyfts fram är vikingen i flygreklam, industridesign för nya hushållsvaror och konsthantverksskicklighet i silverserviser för en ny cocktailkultur. Andra exempel, som kan spåras tillbaka till begreppets attraktionskraft, är inredningsdetaljer i såväl FN:s högkvarter som i exklusiva privatvillor och bilinredningar i vävd textil.

Priset är 275 kr per person och avser full grupp och som innefattar inträde och guide.
Sista anmälningsdag är den 15 november. https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Stig Lindberg på Millesgården

Onsdagen den 12 januari 2022 kl 10.00.

Få formgivare har varit så produktiva som Stig Lindberg och få formgivare har varit och är så folkkära. Hans tid som konstnärlig ledare på Gustavsberg har lämnat avtryck på många hem i Sverige och även internationellt.

Utställningen omfattar över 400 objekt – från porslin, tapeter, textilier och industridesign till skisser och illustrationer. ”Annes Hus” på den nedre terrassen görs om till ”Gunnel och Stigs hus” och det välkända mönstret Berså presenteras i parken utanför. Flera verk har aldrig tidigare visats.

Priset är 200 kr.
Sista anmälningsdag är den 15 november. https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Jubileumsutställning Liljevalchs 100 år

Guidad visning i konsthallen fredagen den 14 januari 2022 kl 15.00.

Sedan 1916 har Liljevalchs varit en motor i svenskt konstliv. Här påminner vi om höjdpunkter i konsthallens historia.

I höstens stora utställning gör vi nedslag i Liljevalchs mer än hundraåriga historia, från invigningsutställningen 1916 med tidens topptrio Carl Larsson, Bruno Liljefors och Anders Zorn till 2020 års pandemidrabbade presentation av Hilding Linnqvist.

När Liljevalchs invigdes 1916 nådde Konstnärsförbundet målet att skapa en oberoende konsthall för permanenta utställningar av samtida konst. Redan från de första åren etablerades Liljevalchs som en konsthall för både konst och konsthantverk, internationellt och nationellt, klassiker och samtida.

Priset är 235 kr per person vid full grupp. Denna visning är inte bekräftad vid pressläggningen. Jag skickar en extra bekräftelse till er som anmält sig.

Sista anmälningsdag är den 15 november. https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Gamla stans judiska historia

Stadsvandring under ledning av Judiska museet

Tisdagen den 18 januari 2022 kl 11.00.

Mer än blodbad och kungar. Här låter vi gatorna och gränderna berätta om den tidiga svensk-judiska historien. Vi besöker några av de allra första judarna i Sverige och får höra om deras liv. Från 1782 till 1838 levde judarna under en särskild lagstiftning, Judereglementet, som på olika sätt begränsade deras vardag. 1838 blir ett turbulent år för Sverige och revolutionens vindar blåser över Stockholm – något som de svenska judarna drabbas av, på både gott och på ont.

Samling utanför Judiska museet, Själagårdsgatan 19.

Vandringen tar cirka 60 minuter. Efter avslutad vandring kan den som är intresserad själv besöka museet, det ingår dock inte i priset.

Priset är 85 kr per person.
Sista anmälningsdag är den 20 november. https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Konserter:

Adventskonsert

En föreställning i Blå Hallen, Stockholms Stadshus

Lördagen den 27 november 2021 kl 16.00.

Välkommen till ett av landets största återkommande och fantastiska konsertevenemang. Några av landets tre främsta körer i den unika Blå Hallen, någon vecka före Nobelfesten.

Medverkande: Stockholms Singers, Helene Stureborgs Kammarkör, Stockholms Musikgymnasiums Kammarkör, Dansare från Balett akademien, Stockholms Concert Orchestra.

Orgel: Jonas Lundblad
Koreografi: Adrienne Åbjörn
Solister: Henriikka Gröndahl, Lars Johansson Brissman
Dirigenter: Helene Stureborg, Bo Aurehl (även programvärd)

Priset med vår grupprabatt är 330 kr per person.
Sista anmälningsdag är den 10 november. https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Luciagala

En konsertföreställning på Stockholm Waterfront

Söndagen den 12 december 2021 kl 14.00.   

Välkommen till ett storslaget Luciaevenemang. Tradition och skönhet. Fantastiskt vackert ljus, utmärkt ljud och bekväma fåtöljer, allt 50 meter från Stockholms Central.

Stockholm Singers bjuder in de två förnämliga musikskolorna Adolf Fredrik och Lilla Akademien. Det blir en trivsam fest för öra och öga.

Konserten är 80 minuter lång och innehåller vackert luciatåg, lekfullt intermezzo och stilig julkonsert med sprakande final.

Bo Aurehl är dirigent och programvärd.

Priset vi får med grupprabatt är 285 kr per person.
Sista anmälningsdag är den 10 november. https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Nyårsaftonkonsert på Berwaldhallen

Fredagen 31 december kl 16.00.

Stockholms Straussorkester med dirigent Mika Eichenholz. Musik av familjen Strauss, Lehar, Lumbay.

Solister: sopran Marianne Eklöf samt baryton Fredrik Zetterström.

Dansare från Stockholms Dance Akademy.

Priset är inklusive ett glas mousserande eller alkoholfritt med tilltugg, 550 kr per person.
Sista anmälningsdag är den 20 november. https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Teater:

The Sound of Music

En föreställning på Stockholms stadsteater söndagen den 21 november kl 18.00, torsdagen den 9 december kl 19.00 och torsdagen den 16 december 2021 kl 19.00.      

Musikalen bygger på en självbiografisk roman och hade urpremiär i New York 1959. 1965 kom den berömda filmatiseringen med Julie Andrews i huvudrollen. Här ser vi den i regi av Ronny Danielsson som på Kulturhuset Stadsteatern senast satt upp kritiker- och publiksuccéerna Spelman på Taket och Shakespeare in Love. I ensemblen ser vi bland andra Sara Jangfeldt och Peter Gardiner.

Maria drivs av sin passion för musik. Hon ger klosterlivet en chans, men jakten på självständighet får henne snart att ge sig ut i världen. Barnen von Trapp har förlorat sin mamma och deras pappa sörjer sin stora kärlek, men snart blir Maria ljuset i deras mörker. Samtidigt som kärleken spirar hos von Trapp växer sig nazismen allt starkare omkring dem.

The Sound of Music är en älskad och ständigt aktuell musikal om att vara på flykt och om modet att stå upp för det rätta.

Priset är 400 kr per person.
Sista anmälningsdag är den 8 november. https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Roberts Broberg – och dalbana

En föreställning på Stockholms stadsteater söndagen den 5 december kl 13.00.      

Robert Broberg sålde ut Globen åtta gånger, nu återuppstår han på Stora scenen – i fem olika skepnader. I Jonna Nordenskiölds musikföreställning samsas alter egon som Robban, Robert Karl Oskar och Zero med farbror Robert. I en berättelse fylld av höga berg och djupa dalar sjunger sig Rennie Mirro, Frida Hallgren, Fredrik Lycke, Lisa Larsson och Christer Fant igenom låtskatten med ett femmannaband.

Robert Brobergs musik var mycket ordlekar och finurliga infall. I perioder då allt kändes möjligt stod kärleken i fokus med låtar om Ingela och andra tjejer, då var livet på topp. Andra gånger var det totalt mörker. I Jonna Nordenskiölds nyskrivna musikteaterföreställning får vi följa med på Robert Brobergs musikaliska resa genom livet, en Broberg-och-dalbana!

Under mer än fyrtio års tid var Robert Broberg en oerhört folkkär artist som drog fulla hus på konserter, shower och turnéer. Han gav ut fler än 20 album och sålde ut Globen flera gånger om, den storhetstiden vill vi återuppliva – och se baksidan av. För framgång har sitt pris.

Rennie Mirro står för koreografin och medverkar även som Zero. På scenen ser vi ett femmannaband under ledning av Joel Sahlin.

Robert Broberg slog igenom för den breda publiken som en uppsluppen musik- och ordlekare i tv-programmet Hylands hörna, det ledde till underhållningsprogram ihop med Lasse Hallström och barnprogrammet The Pling & Plong Show. Hans första hitlåt var Maria-Therese följt av Båtlåt som kom 1967 och handlar om två båtar som blir kära i varandra.

Under 1980 talet gjorde en mängd enmansshower på Gröna Lund med hitlåtar som Vatten och Killa mig på ryggen.

Priset är 400 kr per person.

Sista anmälningsdag är den 20 november. https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Cyrano De Bergerac

En föreställning på Stockholms stadsteater lördagen den 11 december 2021 kl 13.00.      

Alexander Mørk-Eidem är tillbaka på Stadsteatern med en ny version av Cyrano de Bergerac – utan näsa. I centrum av detta triangeldrama står Roxane. Den unga Christian är mycket intresserad av henne. Det är också Cyrano, han älskar Roxane. Ändå hjälper han sin rival Christian att vinna hennes hjärta. Varför Cyrano, varför? Med Josefin Asplund, Lancelot Ncube, Alexander Lycke, Kayo Shekoni m.fl.

Christian älskar Roxane, det gör även Cyrano. Roxane i sin tur vill ha den unge, vackre Christian men är inte särskilt imponerad av hans sätt att uttrycka sig, hon vill ha känslor och poesi. Cyrano har talets gåva, men inte självförtroende nog att uttrycka sina känslor för Roxane. Istället jonglerar han med orden och bokstavligen lägger dem i Christians mun så att det som inte får hända faktiskt blir verklighet. Cyrano är snabb i käften, han är smart, han kan slåss, han är coolast i stan – men han mäktar inte med att se en kvinna i ögonen och säga att han älskar henne. Varför Cyrano, varför?

Priset är 400 kr per person.
Anmälan den 20 november. https://forening.foreningshuset.se/seb-seniorklubb/minsida

Övrigt

Klubbar och sektioner

Akvarellmålning

Akvarellmålarna träffas måndagar kl 11.00 i klubblokalen. Ledare är Agneta Dahllöf.

Boule

Två grupper spelar på måndagar kl 10.00 – 12.00 respektive 14.00 – 16.00 i Prins Bertils Boulehall på Djurgården. Ca 40 personer. Ledare är Mats Ericsson

Det finns lediga platser i båda grupperna. Ring gärna Mats på mobil 070-6274859

Bowling

Vi spelar i Enskedehallen. Ca 40 personer. Ledare är Roger Ohlsson och Jörgen Tjelder.

Bridge

Två grupper spelar onsdagar resp. torsdagar i klubblokalen. Ca 25 -35 personer vardera dagen. Ledare är på onsdagarna Roger Ohlsson och på torsdagarna Sven Flink och Olof Wejke.

Tisdagsvandringar våren 2022

Vi startar kl. 10.00 om inget annat anges. Ingen föranmälan behövs. Vandringarna är ca 5 – 7 km långa och tar cirka 2 timmar inklusive kafferast. Deltagarna tar med sig kaffe och smörgås eller annat val efter eget önskemål.

Vandringarna kommer att läggas in på klubbens hemsida till våren.

Varmt välkomna

Olof Wejke

Mobil: 0708 775 715

Mailadress: olof.wejke@gmail.com